Γενικές Πληροφορίες
Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).
Ορισμός Κρούσματος
Ορισμοί κρούσματος για υποχρεωτική δήλωση νοσημάτωνΠληροφορίες για
Πληροφορίες για
Τελευταία ενημέρωση:30.10.2025
Επιδημιολογικά Δεδομένα
Επιδημιολογικά δεδομένα για τη λιστερίωση στην Ελλάδα, 2004-2024Τελευταία ενημέρωση:03.06.2025
Δελτίο Δήλωσης
Δελτίο Δήλωσης – Λιστερίωση (pdf) Δελτίο Δήλωσης – Λιστερίωση (word)Ενημερωτικά Φυλλάδια
5 Κλειδιά για Ασφαλέστερα Τρόφιμα (φυλλάδιο) 5 Κλειδιά για Ασφαλέστερα Τρόφιμα (Urdu) 5 Κλειδιά για Ασφαλέστερα Τρόφιμα (Αραβικά) Υγιεινή των ΧεριώνΣτατιστικά Δεδομένα
Δυνατότητα των γενικών νοσοκομείων της χώρας για εργαστηριακή διάγνωση παθογόνων που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα. Αποτελέσματα της καταγραφής για το 2024Τελευταία ενημέρωση:30.04.2025
Εκτίμηση του βαθμού δήλωσης στο Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης, σιγκέλλωσης, λιστερίωσης, ηπατίτιδας Α, τυφοειδούς πυρετού και παράτυφου από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για το έτος 2024Τελευταία ενημέρωση:30.04.2025
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
http://www.ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx http://www.who.int/foodsafety/en/ http://www.cdc.gov/foodsafety/ http://www.cdc.gov/foodnet/ http://www.cdc.gov/pulsenet/ http://www.efsa.europa.eu/ https://ec.europa.eu/food/index_en http://www.foodsafety.gov/ http://www.fda.gov/Food/default.htm http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/default.htm http://www.fightbac.org/safe-food-handling http://www.fao.org/ http://minagric.gr/index.php/el/ http://www.efet.gr/ http://www.mednet.gr/whonet/Ερωτήσεις & Απαντήσεις
Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).
Η Λιστερίωση είναι σπάνιο νόσημα στους ανθρώπους. Στις Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι 2.500 άτομα εμφανίζουν κλινική νόσο κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 500 πεθαίνουν. Στην Ευρώπη η συχνότητα νόσησης από Λιστερίωση ποικίλει από 0,2-1,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια είναι τα παρακάτω:
- ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια
- έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά
- προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς
- επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταμα, όπως πατέ, μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά
- προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
- μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα
- μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
- μαλακά τυριά, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα
- σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με ωμά λαχανικά
Η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος αναπτύσσεται στις συνθήκες εντός του ψυγείου (5- 10°C) επιμολύνοντας τα μαγειρεμένα τρόφιμα όταν αυτά έρχονται σε επαφή με νωπά μολυσμένα τρόφιμα και καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα (στους 75^ το βακτήριο καταστρέφεται). Η σωστή ενημέρωση των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την αποφυγή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων υψηλού κινδύνου αλλά και για τον σωστό χειρισμό των τροφίμων και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσουν. Γ ενικές συστάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης από Λιστέρια:
- επιμελές μαγείρεμα των ωμών τροφών ζωικής προέλευσης (βοδινό, χοιρινό, πουλερικά)
- επιμελές πλύσιμο των ωμών λαχανικών και φρούτων πριν από την κατανάλωση
- διατήρηση των μη μαγειρεμένων φαγητών σε ξεχωριστό μέρος από τα μαγειρεμένα φαγητά, τα λαχανικά και τα έτοιμα προς βρώση τρόφιμα
- αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προερχόμενων από μη παστεριωμένο γάλα
- καλό πλύσιμο των χεριών, με ζεστό νερό και σαπούνι, των μαχαιροπίρουνων και των πάγκων κοπής και χειρισμού τροφίμων μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων
- κατανάλωση ευπαθών τροφίμων και έτοιμων φαγητών σε σύντομο χρονικό διάστημα
- έλεγχος των ημερομηνιών λήξης όλων των τροφίμων
- διατήρηση των ζεστών φαγητών σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60oC και των κρύων φαγητών σε θερμοκρασία μικρότερη των 5oC
Τα άτομα που ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από Λιστέρια οφείλουν επιπρόσθετα να ακολουθούν αυστηρά τις παρακάτω συστάσεις:
- αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια
- κατανάλωση μόνο φρεσκομαγειρεμένων φαγητών
- προσεκτικό ξαναζέσταμα των φαγητών μέχρι να βράσουν
- αποφυγή κατανάλωσης έτοιμων φαγητών, τα οποία έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο για περισσότερες της μίας ημέρες
